Otoci Nacionalni parkovi Zadar...

Otkrijte okolicu

Image

Otok Ugljan

Otok Ugljan, četrnaesti po veličini među hrvatskim otocima, nalazi se između zadarskog priobalja i otoka Iža. Osim Kali, na otoku se nalaze i mjesta Preko, Kukljica, Poljana, Sutomišćica, Lukoran i Ugljan. Ovaj se otok može ponositi osvojenim priznanjem 2016. godine. Naime, portal Best European Destination proglasio ga je skrivenim draguljem. Otok Ugljan često nazivaju i vrtom Zadra, zbog njegove bujne mediteranske vegetacije.

Školjić

Otočić Školjić ili Galevac od Preka je udaljen samo 85 metara. Do njega možete doći brodom, a od 15. st. na otočiću se nalazi franjevački samostan sv. Pavla Pustinjaka, dok je inventar Zbirke Samostana proglašen kulturnim dobrom.

Sv. Mihovil

Najviši vrh otoka je Šćah, ali pejzažom od 12. st. dominira vrh Sv. Mihovil (263 m) s velikom srednjovjekovnom utvrdom. S vrha se pruža panoramski pogled na cijeli zadarski arhipelag i otoke Iž, Sestrunj, Pašman te Dugi otok. Do vrha vodi asfaltirana cesta pa je moguće doći i automobilom, a staze su markirane i omogućen je prilaz autom do samog vrha.

Zadar

Ako ljetujete u Kalima svakako otiđite na jednodnevni izlet u Zadar. Vjerujemo da će i vas oduševiti zvuci već svjetski poznatih morskih orgulja i Pozdrav suncu. Prošetajte uz ostatke rimskih spomenika, upoznajte 3000 staru kulturnu i povijesnu baštinu te razgledajte Muzej antičkog stakla.

Ošljak

Samo 780 metara udaljen od mjesta Kali nalazi se otok Ošljak. Ovaj zeleni dragulj usred kristalno čistog mora je najmanji nastanjeni otok na Jadranskom moru te svojim prirodnim okruženjem pruža pravi ugođaj za izlet.

Otok Pašman

Otoku Ugljanu najbliži je otok Pašman, kojeg s Ugljanom povezuje most Ždrelac. Otok Pašman ima brojne plaže, uvale i zaljeve idealne za kupanje i sunčanje, a Pašmanski kanal koji dijeli otok od kopna obiluje mnoštvom razbacanih otočića do kojih se lako dolazi brodom.

NP Kornati

Kornatski arhipelag, poznat i kao Stomorski otoci, čini 140 velikih i malih otoka. To je najgušći arhipelag u Sredozemnom moru koji je 1980. godine, zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava, proglašen nacionalnim parkom.

PP Telašćica

nalazi se na jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Predivne livade, i brežuljci bogati mediteranskom vegetacijom su dom za oko 500 biljnih vrsta i jednako bogatu faunu. Podmorje broji preko 300 biljnih i 300 životinjskih vrsta. U Parku prirode moguće je roniti na nekoliko mjesta u blizini klifova, te šetati po zanimljivim mjestima, a pogled s vidikovca Grpašćak ne smijete propustiti. Svratite u Telašćicu, posjetite slano jezero “Mir” s ljekovitim svojstvima, pogledajte ostatke rimskih građevina i okupajte se na jednoj od čak 25 plaža.

NP Krka

U Nacionalnom parku Krka čeka na vas „sedam veličanstvenih“ – to su sedreni slapovi Krke. Za mnoge je rijeka Krka najljepša plava linija dalmatinskog krša, divota kaskada i gusti, bogati zvuk života vode.