Otkrijte naše malo otočko mjesto
...

O Kali

Kali kamena kuća

Upoznajte Kali

Kali su malo otočko mjesto, dugo 15-ak kilometara. Od Zadra je udaljeno tri milje ili 30 minuta vožnje brodom. Nalaze se na južnom dijelu otoka Ugljana, dio su zadarskog otočkog arhipelaga. Graniče s naseljem Preko na sjeveru i Kukljicom na jugu. Prvi put se spominje u jednom dokumentu iz 1299. godine, no arheološki nalazi na brdu Orjak iznad Kali dokaz su da je život na ovom prostoru postojao još od prapovijesti i antike.

Ribarstvo

Kaljani se kao najpoznatiji ribari na svijetu doista imaju čime pohvaliti. Osim što lovljenjem ribe uzdržavaju svoje obitelji, ova je tradicija jednostavno u krvi mještanima. U Kalima ćete ribolovni pribor vidjeti na svakome koraku i tako je to od 19. stoljeća. Ne postoji obitelj u Kalima u kojoj netko nije ribar. Kaljani se ribarstvom intenzivnije bave od 19. stoljeća. Budući da u blizini naselja nema baš puno ribe, kaljski ribari su plavu ribu lovili u srednjem kanalu te na otvorenoj pučini Jadranskog mora. Specijalizirali su se za lov tuna mrežama tunarama, a od druge polovice XX. st. suvremenim kružnim mrežama plivaricama kojima se lovi i srdela. No, kaljski ribari love i na Sredozemlju, Atlantiku i Pacifiku.

Maslinarstvo

Mještani u Kalima već tradicionalno stoljećima uzgajaju masline i proizvode maslinovo ulje. To je ujedno i glavna kultura, a svi koji se bave njihovim uzgojem to čine na ekološki način. U Kalima se nalazi i jedna od najvećih uljara na zadarskim otocima, a kaljsko je ulje vrlo cijenjeno na tržištu, zbog visokih organoleptičkih vrijednosti. Maslinovo ulje zauzima važnu ulogu u prehrani mještana Kali. Nekad se koristilo kao lijek za bolesti želuca, žuči i bubrega, a marenda je započinjala s juhom od vina i maslinovog ulja s malo kruha, kao svojevrsno predjelo.

Kualjski govor

Nije neobično da se u nekim krajevima Hrvatske u govoru koriste narječja i dijalekti, osobito u manjim mjestima. Tako se i u Kalima upotrebljava arhaičan čakavski izričaj, pod nazivom kualjski govor. Ovdje umjesto more kažu muore, umjesto blago - bluago, a govor svakodnevno koriste i mlađi i stariji. Upravo ovaj arhaični način, koji se sačuvao već više desetljeća, zapravo je izraz ljubavi Kaljana prema svome mistu. Želite li i vi naučiti kualjski zavirite na stranicu www.kalipedija.net koja je zapravo pokušaj da se na moderan način potakne vraćanje u upotrebu već zaboravljenih kaljskih riječi. Današnji rječnik sadržava 3500 kaljskih riječi. No, nisu Kaljani na tome stali. U želji da sačuvaju kaljski govor u audio zapisu uspjeli su snimiti izvorne kaljske govornike.